יום רביעי, 5 ביוני 2013

ספירלות של יחסים


איזה מעגלים בחרת?

חיינו נעים בהרבה מעגלים; מעגלי חיים שהזמן מוביל אותם. אנחנו מתבגרים לאורכם באופן פיזי. אין לנו שום שליטה על מהלכם.יש לנו מעגלים משפחתיים. משפחה גרעינית, משפחה מורחבת. ועוד יותר מורחבת. גם שם 'לא שאלו אותנו'. 'משפחה לא בוחרים'.
יש לנו מעגלי חברים; חברי ילדות שאותם בחרנו , ובהמשך אנחנו ממשיכים ובוחרים לנו חברים.
המעגלים השונים רוקמים אותנו לרקמה אנושית חיה. בתוכם, ואולי מעליהם, אנחנו נמצאים במעגלים מסוג אחר: מעגלי מודעוּת. אלה הם מעגל הפגיעות ולעומתו מעגל הנתינה. 


במעגל הפגיעות נזרקת פגיעה והיא מתחילה לעבור מאדם לאדם: אתה פוגע- אני נפגע-אני פוגע-אתה נפגע- אתה פוגע וכו'. המעגלים האלה לא נתקעים במערכת יחסים של שני אנשים, אלא הם הולכים ומתפשטים. אם אני נפגעתי ממך, אני יכול להתאפק ביחס אליך, אבל אפגע במישהו אחר וכו'.
אחת הדוגמאות המוכרת לכל אחד היא כשהבוס מגיע עצבני לעבודה.  פגשנו אותו במעלית. הוא עוד לא  נכנס למשרד, אבל ברור שמשהו קרה. אין מצב שהוא יגיד שהוא נפגע . הוא קשוח. תמיד מקפיד לשמור על פרצוף פוקר, ובכלל מה לו ולרגשות... אבל ,שקוף שהוא נפגע; נפגע לו האגו! למה? לא ברור. זאת שרשרת הפגיעות.  היא אחת מהירושות שלנו מאדם הראשון.

במעגל הנתינה אתה נותן-אני מקבל-אני נותן-אתה מקבל-אתה נותן וכו'. הבוס אומר לי בוקר טוב- אני מחייך. אני מתיישב מחויך לעבוד, הלקוח שמגיע מקבל חיוך, אני  פונה באדיבות, אני מקבל לקוח מרוצה וכו'
המעגלים האלה חזקים מאד בזוגיות,  או בין אחים. מעגל הפגיעות מוכר כשילד אחד חוטף לשני משהו, ההוא צועק על אחיו שבועט בצעיר ממנו, חד גדיא.
לעומת זאת בזוגיות המשחק הוא פינג-פונג; היא מעירה והוא נכנס למגננה.  הוא מבקר והיא מתקיפה. שמח בשכונה.
עד כמה אנחנו מצליחים לצאת ממעגל הפגיעות בבית? עד כמה אנחנו מצליחים לצאת ממעגל הפגיעות בחוץ? ברור לכל קורא שהעוצמה הכי חזקה של מעגלי החיים היא בבית. שם אנחנו חווים היטב את הפגיעות וגם את הנתינה. החשש הגדול שלנו הוא מהסכנה שבנפילה למערבולת של מעגל פגיעות.
זוגיות חזקה היא זוגיות שבה אנחנו מצליחים לצמצם את המקרים של נפילה למעגל הפגיעות. ו- שיש לנו כלים לצאת ממעגל הפגיעות.
איך? - או שאני לא נפגע, או שאני לא פוגע.
לא פשוט בכלל, אבל יש ספרים, יש סדנאות שבהם ניתן לרכוש כלים המאפשרים לצאת ממעגל הפגיעות.

משפחה חזקה, היא משפחה שיש בה מודעות וערנות לסכנה שבמעגל הפגיעות.

העבודה שלנו היא לברר-
מה אנחנו יכולים לעשות כדי לצאת ממעגל הפגיעות?
מה יעזור לנו לחזק את מעגל הנתינה?



אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה